Telefon: 042-20 06 28

Artikelarkiv

Hjulet är som bekant redan uppfunnit!

Hjulet är som bekant redan uppfunnit och följande text berör mig så 
mycket att jag mest av allt vill dela med mig av den!


Mats-Eric Nilssons krönika SvD:

// ”Begreppet stordriftsfördelar är ju sedan länge en etablerad och självklar term. 
Ju mer en verksamhet får växa desto lägre blir styckkostnaderna i produktionen. 
Det anses som ganska givet.

Men hur ofta hör man talas om stordriftsnackdelar? Att det ordet inte finns med i akademiens 
ordlista – och därmed saknas bland de mer gripbara verktygen – innebär knappast att 
själva fenomenet inte skulle existera.

Inom det kulinariska området verkar storskalighetens avigsidor vara närmast övertydliga. 
Kanske beror det på att maten – liksom för övrigt människorna – är ett slags levande materia som 
inte låter sig tryckas in i vilka slimmade produktionssystem som helst. 

Om man exempelvis lägger ned sjukhusköken för att istället producera all mat i en jättelik fabrik
och distribuera ut den i plastlådor som sedan ska mikras ute på avdelningarna är det uppenbart 
att något kommer att gå förlorat. Eftersom landstinget i Stockholm har genomfört just detta
fullskaliga experiment vet vi ju numera ganska väl vad som försvinner på vägen. 
Sådant som smaken, doften och själva känslan för maten.

Även den senaste köttskandalen demonstrerar på ett pedagogiskt sätt vad som kan hända när teknologer och imperiebyggare ges full frihet. Att den globala stordriftsivern under de senaste decennierna gått flera steg för långt står idag klart för allt fler. Ute i kommunerna finns redan 
en växande och uppfriskande motreaktion mot fabriksmaten. På flera håll har man kommit fram 
till att det inte bara blir godare att tillaga rätterna lokalt och i mindre skala utan även en bättre affär. 

I Malmö lägger man ned sitt jättelika storkök med en kapacitet för 10000 portioner. 
Där har man räknat ut att det optimala antalet portioner för ett vanligt skolkök ligger på 1000, 
och att verksamheten av olika skäl faktiskt blir mindre effektiv när den blir riktigt storskalig. 
Samtidigt som matkvaliteten förstås riskerar att sjunka.

Och när man i Strängnäs för ett år sedan gick över till att göra egen lasagne till skolelever och 
åldringar istället för att köpa industriversionen sänktes kostnaden intressant nog med 30 procent. 
Detta trots att man ökade kötthalten och gick över till ekologiskt.

Som bonus fick man dessutom koll på innehållet. Inte helt fel i dessa dagar.”  //


Det här är saker många av oss vet – ändå händer det hela tiden, vi tillåter att det händer…
När kommer vi agera, när sätter vi stopp? Det är våra barn, våra föräldrar och framförallt är det våra val. När kommer vi få fullt genomslag för den redan starka trend, med att välja och handla lokala alternativ. När är vi beredda att betala varor & tjänsters verkliga pris, för att få den kvalitet som råvaror och människor förtjänar?

Artikeln delades av en god vän på Facebook. 
Vi kan ha många åsikter om sociala medier, men som informationskanal är den fantastisk. 

Om du inte redan varit inne på Helsingborgs Företagsgruppers facebook
och ”Gillat” tycker jag att du ska göra det nu. 
Då får du automatiskt information på ett mycket enkelt sätt. 



Nu längtar jag efter våren för då ska det sättas potatis i kolonin!

 



Publicerat: 2013-04-10 av: Göran Schrewelius


Börja prenumerera redan idag!
Med Helsingborgs Företagsgruppers Bulletin får du det senaste

Har ni frågor eller undrar över något är ni välkomna att kontakta mig!
Grethe Hedström
Telefon: 042-20 06 28 E-post: grethe@helsingborgsforetagsgrupper.se

Kontakta oss


Florettgatan 29c - 254 67 Helsingborg
Telefon 042-20 06 28
Mobil 070-678 06 28
grethe@helsingborgsforetagsgrupper.se
Nätverka • Påverka • Samverka
webbplats skapad av